Всяка година в Европейския съюз се генерират 88 млн. тона хранителни

...
Всяка година в Европейския съюз се генерират 88 млн. тона хранителни
Коментари Харесай

5 съвета как да намалим хранителните отпадъци

Всяка година в Европейския съюз се генерират 88 млн. тона хранителни боклуци, което прави по 173 кг приблизително на човек. Загубите от това разхищаване надвишават 100 милиарда евро годишно. У нас, по данни на Българска хранителна банка, годишно се изхвърлят към 670 000 тона месо, млечни артикули, плодове, зеленчуци, самун. Т.е. на глава от популацията е около 100 тона на година - впечатляващо количество на фона на по-ниския стандарт на живот у нас.

Храната се пилее на всеки един етап по пътя й от производителя до крайния потребител - във фермите, в преработвателните предприятия, в магазините, в заведенията за хранене и вкъщи. Най-големи загуби обаче се записват от семействата - те са отговорни за към 53% от питателните боклуци. Намаляването им ще усъвършенства освен фамилните бюджети. Това е грижа и за природата, защото за производството на храната са употребявани лимитирани запаси като вода, почви, сила, работно време. Наред с това храната, която се разхищава, е виновна за 8% от излъчванията на парникови газове. Разхищаването има и етичен аспект - по оценки на Организация на обединените нации близо 800 млн. души по света не се хранят пълноценно, в това число и 10% от популацията на Европейски Съюз. За България този % е по-висок.

Ето няколко съвета по какъв начин да понижим питателните боклуци: 

1. При извършване на покупки подготвяйте описи с нужните неща.

Планирайте ястията, които ще приготвите през седмицата. Така ще сте наясно какви тъкмо артикули са ви нужни за тях. Преди да посетите магазина или пазара, проверете наличностите у дома. Старайте се да избирате сезонни артикули - зеленчуци и плодове. Те са пресни, отгледани в България, т.е. не са минали големи дистанции, с което допринасяте и за намаляването на нездравословните излъчвания.

2. Проверявайте периода на валидност

Често се купуват артикули, чийто период на валидност изтича след ден-два и в случай че не бъдат приготвени, те отиват на боклука. Винаги съхранявайте храните според инструкциите на опаковката, с цел да ги запазите допустимо най-дълго време годни за консумация. Добре е да се запознаете със смисъла на означенията върху етикетите, тъй като не малко консуматори са комплицирани от надписите " продажба до ", " използвай преди ", " най-хубав до ". " Продажба до "  се употребява от търговците на дребно, с цел да посочат по кое време хранителен артикул или напитка трябва да бъдат отстранени от продажба, като това не означава наложително, че към този момент са негодни за приложимост. " Използвай преди " значи, че продуктите би трябвало да бъдат употребявани до тази дата и след нея не е безвредно. " Най-добър до " е оценка докога даден артикул е в оптимално положение - той е безопасен за консумация след тази дата, но може да загуби своята прохлада, усет или хранителни субстанции.

3. Поставяйте новите храни в задната част на хладилника, а по-старите - начело

Така няма заплаха да " забравите " някои артикули. А това постоянно се случва, защото голяма част от семействата зареждат хладилника на интервали, при което се застъпват нови продукти със остарели, само че към момента годни за консумация. Нормално е храната, която първа е влезнала в шкафа или хладилника, да излезе първа и да бъде употребявана. По този метод развалянето и изхвърлянето на артикули може да намалее с до 50%.

4. Използвайте това, което е останало от предходното ястие

На първо място, в случай че ястието постоянно остава неизядено, това значи, че би трябвало да готвите в по-малки количества. Често обаче остатъците от предходно готвене може да се трансфорат в суровина за идващото. Например обелките от зеленчуци и костите от месо могат да бъдат превърнати в страхотни бульони. С остатъците от хляба можете да си извършите галета, а с тези от магданоз и копър – домакински овкусен зехтин.

5. Замразявайте храните

Всичко, което няма да бъде изядено, може умерено да бъде съхранено във фризера. Това важи и за хляба и други тестени произведения, нарязани на филии. След като ги извадите от фризера, просто ги сложете в тостера и ще бъдат като нови. Не забравяйте единствено да следите периодите на валидност на храната във фризера. Подберете и верен съд за предпазване във фризер.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР